Energiberedskap i storkök tillsammans med Relivs

De senaste åren har flera krissituationer i samhället motiverat en uppbyggnad av Sveriges beredskapsförmåga så att samhällsviktiga funktioner garanteras. Storköken i offentliga måltider är mycket beroende av energiförsörjning för matlagning och även för drift av andra kritiska installationer. Relivs genomför under 2025, med finansiering av Energimyndigheten, en förstudie om Energiberedskap i storkök med syfte att stärka kommunernas och regionernas krisberedskap och förse offentliga måltider med kunskap och verktyg inför potentiella krissituationer som påverkar storkökens energiförsörjning. 

Relivs bjuder därför in till:

  •  två olika workshops som riktar sig till personer med kunskap och erfarenheter inom byggnadstekniska åtgärder för energiberedskap och/eller reservkraft , samt
  • en Relivsträff  som är öppen för alla som vill bidra med kunskap och erfarenheter om att bedriva måltidsverksamhet vid energikriser och/eller är intresserade av att lära sig mer om frågan.

Workshop 1: Energiberedskap i storkök – Byggnadstekniska åtgärder 

Tid och plats: 23/4 klockan 10-12, online. Anmäl dig  här.

Målgrupp: Tekniska förvaltare och beredskapssamordnare.

Beskrivning: På den här workshopen fokuserar vi på hur kan man säkerställa driften av byggnadens tekniska installationer och kökets utrustning vid energiavbrott, så att måltidsverksamheten kan fortsätta bedrivas. Relevanta frågor är bl.a. prioritering av installationer och utrustning samt alternativ försörjning av el, värme och vatten (nödvatten). Vi vill identifiera åtgärder relaterat till ventilation, belysning  värmesystem och livsmedelskyla. Målet är att samla in kunskap och erfarenheter samt identifiera och kunskapsluckor och utvecklingsbehov.

Workshop 2: Energiberedskap i storkök – Reservkraft

Tid och plats: 14/5 klockan 10-12, online. Anmäl dig här.

Målgrupp: Personer med kunskap och erfarenhet inom reservkraft inklusive el-sakkunniga, tekniska förvaltare, beredskapssamordnare och leverantörer av reservkraft.

Beskrivning: Hur säkerställer vi att reservkraft finns på plats och fungerar om det blir strömavbrott? På den här workshopen fokuserar vi på själva elförsörjningen så att måltidsverksamheten kan fortsätta bedrivas. Relevanta frågor är valet mellan mobil och stationär reservkraft, hur reservkraften bör dimensioneras, vilka förberedande åtgärder som behövs för inkoppling, behov av drift och underhåll, bränsleförsörjning, regelverk samt ansvarsfördelning inom organisationen. Målet är att samla in kunskap och erfarenheter samt identifiera och kunskapsluckor och utvecklingsbehov.

Relivsträff: Energiberedskap i storkök – Måltidsverksamhet vid elavbrott

Tid och plats: 10/6, kl 14-16, online. Anmäl dig här.

Målgrupp: Måltidsansvariga, måltidsutvecklare, kockar, beredskapssamordnare och övriga intresserade.

Den 10 juni bjuder vi in till en digital Relivsträff om energiberedskap i storkök, med fokus på användning av storköksutrustning vid energikriser. Exempel på frågeställningar som ska diskuteras är: Vilken utrustning ska prioriteras när det är brist på el eller vatten? Vad finns det för alternativ utrustning? Vilken utrustning behövs för att laga krisrätter? Hur är det tänkt med kriskök? Andra relevanta frågor är exempelvis vilken utrustning som bör prioriteras för att reservkraften ska räcka längre samt dimensionering av reservkraft och nödvatten. Relivsträffen kommer att inledas med en halvtidspresentation av projektet. Därefter ges deltagare möjlighet att diskutera med varandra i mindre grupper, samt bidra med erfarenheter och komma med input till arbetet.