Medlemsexklusiva webbinarier

Dessa utbildningar har vi tagit fram i egen regi och är endast till för Skolmatsakademins medlemmar. Vi ber dig därför att inte sprida vidare dessa länkar till icke-medlemmar i andra kommuner. 

Beredskap för offentliga måltider

Lyssna till ett webbinar om vad beredskapshandboken betyder för den offentliga måltiden och hur arbetet startas upp. Webbinariet görs tillsammans med Måltid Sverige, Livsmedelsverket och Länsstyrelsen.

Dialogmöte kring de ökande livsmedelspriserna – Hur gör vi nu?

En dialog mellan mindre grupper varvat med goda exempel från kommuner som berättar om HUR man kan tänka kring menyskrivning, tillagningsmetoder och hur man tar kontakt med lokalpolitiker kopplat till de ökade priserna.

Vi hör även Länsstyrelsen och Upphandlingsmyndigheten berätta om bland annat DIS – dynamiskt inköpssystem som ska hjälpa lokala leverantörer att komma in i offentliga kök. (22-09-07)

Måltidspedagogik – Så ett frö och bli måltidsmedveten

Detta är ett webbinar för dig som vill inspireras och få fördjupad kunskap i ämnet måltidspedagogik. Föreläsningen leds av Sofia Gonzalez Lönnqvist som skrivit boken ”Så ett frö och bli måltidsmedveten”.

Näringslära och smakboost i det gröna köket

Hur får vi med både näring och smak när vi lagar helt växtbaserat? Hur kombinerar vi på rätt sätt? Vad är extra viktigt för växande barn och ungdomar? Var finns näringen? Hur skapar vi nyfikenhet och smaklust hos matgästerna? Välkommen till ett inspirerande webbinarie om grön näringslära och växtbaserad gastronomi tillsammans med Sara Ask, Dietist och kokboksförfattare, samt Pernilla Dierks, kock på Parkskolan i Göteborg stad.

Näringstäta och hållbara mellanmål

Hur kan vi med enkla medel utveckla mellanmålen med mer näring, fibrer, frukt & grönt – och samtidigt göra det läckert och gott? föreläsning med Kajsa Asp, Dietist (2021-09-02).

Sockersmart skolcafeteria

Hur säkerställer vi ett hälsosamt matutbud i ungas vardag? En föreläsning med Emelie Eriksson, Livsmedelsverket samt Anna Lind, Måltidsutvecklare i Härryda kommun (2021-09-09).

Unga och växtbaserad kost

Hur kan vi förstå vår gäst och deras beteende? Varför reagerar gäster så olika på nya maträtter? När vi nås av vetenskapen om att vi måste ändra våra matvanor för att rädda klimatet hur fungerar vi människor då? I webbinariet möter vi Malin Anniko, forskare vid Örebro universitet inom beteendevetenskap och doktor i psykologi som hjälper oss att förstå vilka mekanismer som ligger bakom våra val av mat. (2021-03-18).

Värdskap och bemötande

Hur kommunicerar vi med varandra och matgästerna? Hur påverkar miljön i skolrestaurangen huruvida maten blir uppäten. Hur kan vi jobba med sociala medier för att nå ut till matgästerna? En digital utbildning med Cecilia Granqvist, Skådespelare och kommunikatör, samt Lena Sjöqvist, restaurangchef Tullängsgymnasiet (2021-11-10)

Matgäster med särskilda behov

Ett webbinarium om NPF-diagnoser och mat. Hur hanterar vi måltidssituationen för våra matgäster med särskilda behov? Hur kan vi bättre förstå våra matgästers mångfald och olika förutsättningar?

(22-10-13)