Välkommen till RISE och Skolmatsakademin samt Måltid Sverige, Maria Biörklund Helgesson, tidigare universitetslektor i mat och måltidsvetenskap på Kristianstad högskola. Där har hon arbetat som avdelningschef och undervisat inom ämnen som nutrition, näringslära och hållbarhet. Maria har även drivit och medverkat i forsknings och innovationsprojekt inom nutrition, främst inriktat mot sjukhus och äldreomsorg. Projekten har haft olika fokus, exempelvis att undersöka behov av kompetenshöjning av personal och digitala lösningar som verktyg för att förebygga och behandla undernäring hos patienter på sjukhus.
Maria har en bakgrund som dietist och har arbetat kliniskt i många år inom slutenvården och har disputerat på forskarutbildningen vid Lunds universitet. I det fortsatta yrkeslivet har hon också arbetat med patient och sjukhusmåltider, men även varit utredare på Socialstyrelsen inom kost och nutrition. Engagemanget och drivet kommer från insikten i hur grundläggande mat är för en människa och vilken glädje det kan bidra med till den enskilde individen. Det har Maria själv fått erfara när hon under sin tid som sjukhusbiträde på en onkologavdelning såg vikten av att få hjälpa en medmänniska och vad mat kan innebära för en person, både på gott och ont. Maten är grunden och en del av nutritionsbehandlingen och det är viktigt att på ett värdigt sätt kunna få individen att välja sin egen mat och vara autonom i det trots sjukdomen i sig. Att göra skillnad för någon gör jobbet spännande och väldigt tacksamt, säger Maria.
Författare: Sandra Kouva