Härryda kommun gör matsvinnet publikt

”Skam den som ger sig eller trägen vinner är uttryck ni säkert känner igen men kan vara svåra att tro på när man är mitt upp i ett projekt, för resultat vill vi gärna se helst med en gång. Min erfarenhet av minskat matsvinnet visar att för att det ska bli hållbart och långsiktigt måste det få ta tid.” Anna Löfgren Adén

I snart 10 år har Härryda kommun och måltidsservice målmedvetet arbetat sedan 2015 för att minska matsvinnet från samtliga offentliga kök inom förskola, grundskola, gymnasium och särskilt boende. Det började som ett tvåårigt projekt och redan där kunde man se vilka vinster och positiva bieffekter ett prioriterat riktat arbete för minskat matsvinn skulle kunna ge. Projektet förlängdes ytterligare ett år och övergick därefter till att bli en tjänst tillsammans med ordinarie måltidsverksamhet.

Effekter hittills av vårt arbete

  • Matsvinnet har minskat med 38 procent sedan 2015.
  • Närmare en miljon måltider har räddats sedan 2015 till ett råvaruvärde av drygt nio miljoner kronor
  • Arbetet har lett till ökad utsortering inom alla kategorier av avfall.
  • Kostnaderna för hantering av avfall har minskat, färre kärl och färre kilon.
  • Backaskolan lagar skollunch av ”räddade råvaror”

Nu

Under 2024 har vårt arbete med matsvinnet utvecklas stort. Från två mätperioder per termin har vi nu sedan februari 2024 tagit steget till daglig mätning i samtliga verksamheters kök enligt nationella mätmetoden med tillägget att vi fortsatt även mäter kategorin renseri/ oätligt.

I februari lanserade vi det matsvinnshanteringssystem som vi själva har ”byggt”. Systemet består av tre delar

  1. E-tjänst här sker själva inrapporteringen av matsvinn
  2. Excel sammanställer data från E-tjänsten
  3. via Power BI sker sedan vidare delning av resultaten till medarbetarna och den publika webbsidan

Vinsten av detta system är bl.a.

  • Mindre administrativ tid, från att tidigare hanterat all data manuellt och skapa resultatlistor och diagram, till att man genom ett par knapptryckningar, kan se allas eller enskilda enheters resultat på några sekunder.
  • Tid att istället lägga på att analysera och istället kunna göra platsbesök och riktade insatser med stöttning och hjälp.
  • Kökspersonalen och chefer kan själva gå in och välja vad det vill se.
  • Systemet uppdateras varje dygn så du har alltid tillgång senast inrapporterade mängder
  • Möjligt att dela med gäster, övrig personal och vårdnadshavare om man vill

Kostnaden för detta har varit de arbetstimmar som miljöutvecklare i samverkan med systemförvaltare har lagt på att skapa systemet. Tidskrävande inledningsvis tills dess systemet var skapat, nu när det är i gång och handlar det om fortlöpande uppdateringar/ underhåll går det åt enstaka timmar i veckan.

En ny möjlighet med detta system är att vem som helst via Härryda kommuns hemsida kan se hur det gemensamma matsvinns läget ser ut från de offentliga måltiderna i kommunen. Statistik över matsvinn – Härryda kommun (harryda.se) Med detta vill vi att fler ska få ta del av det aktiva matsvinnsarbete som pågår ute i måltidsservice verksamheter. Desto fler som är medvetna desto större chans att fler tänker till kring frågan. För ingen av oss kommer undan den berör varenda en av oss såväl i tjänsten som privat.

Slutligen

Tveka inte att börja jobba med matsvinnet, vänta inte tills ni har en fullständig handlingsplan, börja i det lilla, börja med ett kök lär av det och skala upp. Det viktiga är att komma igång så ladda med tålamod och uthållighet. Förändringsarbete tar tid, men när resultaten väl kommer så är det värt allt och man ställer sig frågan -varför började vi inte tidigare?

Frågor och funderingar?
Tveka inte att kontakta

Anna Löfgren Adén
Miljöutvecklare
Måltidsservice Härryda kommun
031-724 69 26
anna.lofgrenaden.harryda.se