LEARNFOOD – Forskning- och erfarenhetsutbyte mellan Danmark, Norge och Sverige
Där finns många lärorika, innovativa initiativ, drivna av organisationer eller kommuner, där man på olika sätt på egen hand organiserar skolmåltider. LOMA (Lokal Mat) är ett danskt exempel där man serverar lunch på skolor till en låg kostnad och samtidigt arbetar framgångsrikt med att integrera dessa i undervisningen.
Eleverna är med och tar fram menyn och lagar maten som en del av sin utbildning. Köpenhamns kommun driver också flera olika typer av skolmåltidsinitiativ. I Norge lyftes gratis skolmåltider på den politiska agendan i samband med regeringsskiftet 2021, och det finns flera skolmatsinitiativ i norska kommuner, i bland annat i Vestfold, Telemark och Trøndelags fylken.
Projektet underlättar nordiskt erfarenhetsutbyte
LEARNFOOD-projektets syfte är att underlätta erfarenhetsutbyte mellan våra länder och tillsammans öka kunskapen om skolmåltidernas viktiga roll för elevernas välmående och lärande. Projektet, som finansieras av Nordplus, startade våren 2019 och kommer att avslutas vid årsskiftet. Deltagare är praktiskt verksamma personer inom skolmåltider, lärare och forskare från de olika länderna. I Sverige har arbetet koordinerats av forskare från Örebro universitet och Skolmatakademin, och nu också Måltid Sverige.
Gemensam antologi presenterar aktuell forskning på gång
Projektet har genomfört gemensamma webbinarium med olika tema, konferenser med kunskaps- och erfarenhetsutbyte genom studiebesök, presentationer och samtal. En gemensam antologi, som presenterar aktuell forskning om skolmåltider med fokus på hälsa och lärande i de tre länderna, är precis i slutfasen för publicering och en undervisningsmodul, om olika aspekter av skolmåltiden, för lärarutbildningen anpassad till våra olika länder kommer också vara klar i början av nästa år.
Vill du läsa mer om LEARNFOOD och medverkande partner finns det mer att läsa här: https://www.ucl.dk/learnfood.
Nu undersöker vi möjligheterna för att fortsätta samarbetet i form av ett Nordiskt erfarenhetsnätverk.
/ Johanna Björklund, Örebro Universitet del av LearnFood