Redan innan Skolmatsakademin anländer till Munkedalskolan förstår vi att det är något alldeles särskilt på gång. Det är en krispig höstdag. Från skolgården hörs festlig musik på hög volym. Det första vi ser är stora grupper av skolelever i de yngre åldrarna. Med sprudlande energi rör de sig runt på skolgården.
Inom ramen för projektet Ett nytt recept för hållbara skolmåltider anordnar måltidsorganisationen i Munkedals kommun en matmarknad på tema: lokalproducerad mat. Syftet är att ge eleverna inspiration och ny kunskap om var maten kommer ifrån. Kunskaperna ska de ta med sig vidare in i klassrummet och använda i pedagogiken kring hållbara matsystem.
Måltidsorganisationen har under de senaste åren drivit på stenhårt för att öka andelen lokalproducerade inköp till kommunens kök. På matmarknaden får eleverna möjlighet att träffa de lokala leverantörerna. De får provsmaka produkter, ställa frågor till leverantörerna och genomföra ett quiz.
Inför marknadsdagen har eleverna fått delta i pedagogiska aktiviteter inom temat hållbara livsmedel och lokal produktion, berättar Gunilla Martinsson.. På eftermiddagen välkomnas även föräldrar och syskon att ta del av matmarknaden. Då har de även möjlighet att besöka fritidselevernas utställning som visar hur de arbetar med mat och måltidspedagogik på fritids.
Det är tydligt att eleverna uppskattar det upplevelsebaserade lärandet. Engagemanget under dagen går inte att ta miste på och syftet med dagen kan nog anses uppfyllt, med råge.
Text: Annie Svensson, Projektledare RISE