Pumpa – Variation och inspiration efter säsong!
I Sverige är det en relativt ny tradition att äta pumpa och många av oss har nog mest ätit den i form av en värmande soppa.
I soppa gör sig pumpa extra bra i sällskap av röda linser, ingefära, lite het chili och kokosgrädde för att få en bra näringssammansättning till era gäster. Men man kan ju göra så mycket mer än bara soppa. Om vi tillagar säsongens grönsaker med hjälp av olika matlagningsmetoder kan vi variera utbudet och få fler att bli nyfikna och testa. Här får ni några recepttips som kan hjälpa er på vägen.
Inlagd curry pumpa
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär pumpa i 2–3 cm stora bitar. Lägg skalade och grovhackade gula lökar och pumpan i en kastrull. Häll på vitvinsvinäger, äppeljuice, vatten, socker, färskpressad citronjuice, salt, curry, svartpepparkorn och senapsfrön. Låt koka upp. Fyll upp i varma, väl rengjorda glasburkar, eller i kantin med tätslutande lock. Förvara i kylen.
Pssst!! Du vet väl att det går bra att äta Halloweenpumpan, alltså den som kallas för Hokkaido? Andra goda pumpor är Butternut och Muscat
Pumpaaioli
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tärna pumpan. Baka av den med rapsoljan i ett bleck tillsammans med vitlöken. Rosta i cirka 20 minuter tills den är mjuk och har fått lite färg. Ta ut och låt svalna. Mixa det rostade pumpaköttet tillsammans med vitlöken till en slät smet. Tillsätt olja i en fin stråle i pumpamixen och se till att mixen hinner ”svälja” oljan. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Aiolin serveras med fördel ljummen till örtbakad kyckling, stekt fisk eller en grönsaksbiff.
Picklad pumpa
Gör så här:
Dag 1
Skala och tärna pumpan. Blanda pumpa, chili, lök och ingefära. Koka upp ättiksprit och salt och häll över pumpan. Låt stå kallt under natten.
Dag 2
Tillsätt socker till övriga ingredienser och koka allt tills pumpan är mjuk. Förvara i väl rengjorda glasburkar med lock. Håller i kylskåp minst 1 månad
Pumpalasagne
Gör så här:
Pumpafyllning: Sätt ugnen på 220 grader. Gröp ur kärnorna och skär bort skalet på pumpan. Skär pumpaköttet i mindre bitar och blanda med någon matsked olivolja på en plåt. Salta och peppra. Baka pumpan i ugnen i 20–30 minuter, eller tills den har mjuknat. Tillsätt fint hackad salvia de sista tio minuterna. Ta ut och låt svalna något.
Koka linserna mjuka med vatten och salt. Krossa den bakade pumpan. Rör ner grädden och linserna. Salta och peppra. Koka samman en växtbaserad béchamelsås. Krydda med riven muskotnöt, vitpeppar och salt. Sänk ugnen till 175 grader. För att lägga ihop lasagnen börjar du med att breda ut ett lager skivad lök i botten på blecket. Toppa med lasagneplattor, ringla över béchamelsås och pumpa. Upprepa tills all fyllning är använd. Avsluta med ett generöst lager béchamelsås. Strö över de kvarvarande salviabladen och kör in lasagnen i ugnen i 40–50 minuter. Servera med en god sallad, en tomatsalsa eller en varm tomatvinägrett