Smakfulla vitkålsrecept
Kål går att variera i all oändlighet. Variation behöver inte bara handla om kombinationer eller smaksättningar. Vill man bli kreativ i köket och samtidigt servera förhållandevis enkla grönsaksalternativ efter säsong så är trixet att variera tillagningsmetoderna. Här kommer några goda favoriter som vi haft med oss i utbildningarna”Sallad, säsong och svinn”och”Växtbaserat”. Recepten utmanar dig på olika sätt att testa andra tillagningsmetoder så att du kan servera ett varierat salladsbord med en av decembers billigaste och näringsrikaste gröda.
Sotad vitkål
1 vitkålshuvud
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Lägg i vitkålshuvudet och baka i ca 3 timmar. Ta ut och låt svalna. Ta av yttersta lagren och skär kålen i bitar. Ringla över en god olja, salta och blanda med färsk hackade örter och kanske lite chiliflakes.
Snabb Kimchi
Gör så här:
Kokosmarinerad vitkålssallad
Gör så här:
Vitkålsris
Vitkålsstock
Gör så här:
Spara vitkålsstocken och riv den på rivjärnets grova sida. Servera kallt som tillbehör eller salta den och stek i rapsolja och tunt skivad vitlök. Det fungerar även fint med blomkålsstock!
Gravad, bakad kål
Gör så här:
Finstrimla vitkål. Blanda lika delar socker och salt. Massera in gravblandningen i kålen. Låt stå 10 min. Krama urkålen och tillsätt rapsolja. Baka av kålen på 220 grader i 10 min. Ta ut och blanda i ättika efter smak. Tips! Reglera gravblandningenefter smak. 1/3 salt och 2/3 socker blir också gott. Tillaga och servera varm dag ett, spara och servera kallt dag två. Passar till så väl fisk, vegetariskt som kycklingrätter.