TÄVLING – Lokal mat på våra offentliga fat 2025!
Mål
Tävling för att uppmärksamma hållbara lokala råvaror från vårt län och angränsande län. De tävlande är elever i hem och konsumentkunskap. De ska få en ökad kunskap om vilka råvaror som finns i vårt län, hur de produceras och hur de kan användas i skolans restaurang. Detta för att öka förståelse för kraven som finns på maten som serveras i skolan men också öka samarbetet mellan pedagoger, elever och kost och måltidsenheten.

Vår förhoppning är att öka engagemanget och förståelsen hos eleverna för att välja hållbar lokalproducerad och god mat när de själva får en chans att vara med och påverka det som serveras i sin skolrestaurang.
För att hantera kriser är det viktigt med en välfungerande och robust livsmedelskedja. En grundläggande del av detta är att ha så stor del av vår livsmedelsproduktion och förädling så nära matgästerna som möjligt för att kunna säkerställa en näringsriktig kost.
Vem
Det är en tävling där Länsstyrelsen och Skolmatsakademin (RISE) samarbetar för att öka förståelsen för eleverna som har hem och konsumentkunskap om vilka råvaror som finns i deras närhet och vad som gör råvarorna hållbara.
Vad
Eleverna ska identifiera lokala råvaror som har odlats och förädlats i Västra Götalands län eller angränsande län. Det ska vara råvaror som kan serveras i skolans restaurang (näringsriktig, ekonomiskt och fungera att tillaga till många). Uppgiften är att ta fram ett recept som fungerar att laga i storkök, samt informationsmaterial såsom planscher, bordsryttare underlag till digitala skärmar etc för att informera eleverna om råvaran. Vår förhoppning är att det också blir en servering av receptet. Till sin hjälp finns Bonden i skolan och Livsmedelsverkets informationsmaterial med flera.
Ta del av inspiration, material och kunskap HÄR!
Hur
Det sker på ordinarie hem och konsumentkunskap (inom området hållbara råvaror). Eleverna tar fram ett recept som fungerar att servera i matsalen till många, kostnad per tallrik, näringsvärden och informationsmaterial.
Anmäl dig här via denna LÄNK!
Sista anmälningsdag 15 dec 2025.
Krav
Använda sig av hållbara råvaror från vårt län eller angränsande län. Så många delar av förädlingen ska vara så nära som möjligt.
Jury
Länsstyrelsen, Skolmatsakademin och LRF.
Vinst
1:a Priset är ett studiebesök för klassen hos en närliggande producent inkl. transport och fika/lättare lunch.
2:a Digital lektion med en forskare från RISE.
3:a Pizza till klassen.
När
Deadline att anmäla sin klass är 15 december 2025. Juryn delar ut priset under vårterminen 2026.
Vår förhoppning är att detta även ska spridas via media. Det blir också ett sätt för måltidsenheterna att få förståelse för vad som krävs för att servera en maträtt, engagera elever att göra hållbara bra val och informera andra elever om bra råvaror som finns i vår närhet som är goda att äta. Involvering av näringsliv, beredskap och klimat.


Krav
