Nyheter

Hälsning från Gunilla Martinsson – Ny verksamhetsledare för Skolmatsakademin

27 september, 2022

Hej på er! Nu är jag på plats och det har varit en riktig rivstart för att få höstens aktiviteter att rulla igång. I början av september höll Skolmatsakademin ett dialogmöte tillsammans med Måltid Sverige som tog upp de ökade livsmedelspriserna. Stort tack till er medlemskommuner som medverkade och delade med sig av era erfarenheter….

VeggiSkills – Ett forskningsprojekt om unga & vegetarisk kost

27 september, 2022

VeggiSkills – Ett forskningsprojekt om unga & vegetarisk kost Vid Göteborgs universitet genomförs ett forskningsprojekt som undersöker om maten som unga veganer/vegetarianer/icke-köttätare äter täcker deras energi-och näringsbehov, samt vilka skillnader de är i matvanor, näringsstatus och kunskap om mat jämfört med allätare. Det är även av intresse att få kännedom om vad det är som…

Hallå där!

17 juni, 2022

För oss som varit med i Skolmatsakademin ett tag så känner vi ju igen dig sedan tidigare, Gunilla Martinsson. Främst som måltidschef i Munkedals kommun men också som en av våra styrgruppsmedlemmar. Nu är det klart att du kommer ta över som verksamhetsledare för Skolmatsakademin i sommar. Hur känns det? Det ska bli så roligt!…

Pep-rapporten 2022 – Tydligt samband mellan stillasittande och psykisk ohälsa

17 juni, 2022

I april släpptes Pep-rapporten, en enkätundersökning av hur mycket svenska barn och ungdomar i åldrarna 4–17 år rör på sig, vad de äter och hur faktorer runt omkring barnen hänger samman med levnadsvanorna. I årets undersökning fick barn och unga svara på frågor kring psykisk ohälsa. Rapporten visar att psykisk ohälsa verkar vara vanligare för…

Grattis Orust kommun – Sveriges ekologiska spjutspets 2022!

16 juni, 2022

Grattis Orust kommun – Sveriges ekologiska spjutspets 2022! Orust kommun har nu nått upp till 60 % ekologiska matinköp och är utnämnda till spjutspetskommun av Ekomatsligan. I år var det H.K.H. prins Carl Philip som var diplomutdelare så det var lite extra festligt, berättar Orust på sin hemsida. – Det kändes extra roligt att dela…

Referat från nätverksträffen ”Framtid och mod”

16 juni, 2022

I mitten av maj samlades vi i Skövde kommunhus för att tillsammans bli ännu modigare än vi redan är. Temat för dagen var ”Framtid och mod” där även modiga misstag fick den plats det förtjänar. För att kunna skapa något nytt måste vi vara modiga och kasta oss ut i det okända och ibland blir…

Mat för en levande planet – En kurs för hållbara matval  

16 juni, 2022

Nu bjuder #Eat4Change och WWF in till en kurs som vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur vi kan äta mer planetsmart!  Eat4Change – mobilizing youth for sustainable diets – är ett EU-finansierat projekt där WWF tillsammans med flera samarbetspartners arbetar för att engagera främst unga för en mer hållbar livsstil…

MATtanken: Kvaliteten på offentliga måltider kan påverkas när matpriserna stiger

16 juni, 2022

Mer än 260 deltagare fanns på plats i Studio MATtanken sista fredagen i april i år under ett studiosamtal som tog upp kostnadsökningarna i livsmedelskedjan och hur dessa påverkar de offentliga måltiderna.  ”Kostnaden för livsmedel till offentlig sektor har ökat med 10-16 procent på grund av de prishöjningar som vi ser just nu”, skriver Eva…

Save the date – Dialogmöte kring de ökade livsmedelspriserna – Hur gör vi nu?

16 juni, 2022

Den 7 september planerar Skolmatsakademin och Måltid Sverige ett gemensamt, digitalt, dialogmöte för våra medlemmar. Temat är de ökade livsmedelspriserna – Hur gör vi nu? Mötet blir en dialog mellan medlemmarna och sker i mindre grupper. Dialogerna varvas med goda exempel från kommuner som berättar om HUR man kan tänka kring menyskrivning, tillagningsmetoder och hur…

Beredskapshandbok för offentliga måltider 

16 juni, 2022

Livsmedelsverket har publicerat det första utkastet av en handbok som ska underlätta framtagandet av beredskapsplaner för måltider inom skola, vård och omsorg. Utkastet var ute på samråd i slutet av 2021 och har därefter justerats något. Bakgrunden till handboken är coronapandemin och kriget i Ukraina.   Handboken vänder sig primärt till chefer för måltidsorganisationen och ska…