Detta är en grundfärs som går att krydda efter behov. Varför inte testa kryddpeppar till jul, basilika och vitlök till italiensk tomatsås, eller spiskummin och koriander till taco-bollar?

Gör så här:

Koka gråärtorna med vatten i en kantin i på ånga i ugn tills ärtan inte har någon kärna i mitten.

Kyl ner och mixa ärtorna till en färs.

Finhacka och fräs eventuellt löken på medelvärme i rapsolja.

Blanda grädde och grönsaksfond och soja och rör ner i färsen, blanda ägg och ströbröd och häll över färsen och blanda ihop allting.

Provstek en bulle och se så färsen inte är för torr eller blöt och ha eventuellt i mer ströbröd eller vätska.

Rulla bollar och bryn dem i rapsolja tills de fått fin yta och låt de stekas klart i ugn på 200°.

Ladda ner PDF


Tack till Skövde kommun, Helenaskolan och Gustav Ranstrands team!