Nyheter

Svinnrik – Kostnadsfritt läromaterial om matsvinn och privatekonomi

24 mars, 2022

Arbetar du som hem- och konsumentkunskapslärare på högstadiet? Då kan du ta del av ett kostnadsfritt undervisningsmaterial som Livsmedelsverket och Finansinspektionen gemensamt tagit fram i kampanjen ”Svinnrik”.  Hem- och konsumentkunskapsundervisningen är ett bra tillfälle att väcka engagemang för matsvinn hos barn och ungdomar i mellan- och högstadieåldern. Därför har Livsmedelsverket och Finansinspektionen tagit fram ett…

Om webbinarie ”Smakboost och näringslära i det gröna köket”

23 mars, 2022

Hur får vi med både näring och smak när vi lagar helt växtbaserat? Hur kombinerar vi på rätt sätt? Vad är extra viktigt för växande barn och ungdomar? Var finns näringen? Hur skapar vi nyfikenhet och smaklust hos matgästerna? Frågorna är viktiga och togs upp under en inspirerande eftermiddag om grön näringslära och växtbaserad gastronomi….

Skolmatsakademin bjuder in till nätverksträff om ”Framtid och mod”

22 mars, 2022

Den 11 maj välkomnar Skolmatsakademins alla våra kontaktpersoner till en spännande nätverksträff där vi möter framtiden, kastar jantelagen åt sidan och välkomnar de modiga initiativen som (oavsett om de lyckas eller inte) tar oss mot framtiden. Mod att förändra, testa nytt och våga misslyckas. Ibland lyckas vi, ibland faller det platt – men då har…

Hallå där!

22 mars, 2022

Välkommen till RISE och Skolmatsakademin samt Måltid Sverige, Maria Biörklund Helgesson, tidigare universitetslektor i mat och måltidsvetenskap på Kristianstad högskola. Där har hon arbetat som avdelningschef och undervisat inom ämnen som nutrition, näringslära och hållbarhet. Maria har även drivit och medverkat i forsknings och innovationsprojekt inom nutrition, främst inriktat mot sjukhus och äldreomsorg. Projekten har haft…

Webbinarie ”Smakboost och näringslära i det gröna köket”

17 mars, 2022

Måltidsupplevelsen är en kombination av alla våra sinnen. Skolmatsakademin bjuder in till en heldag tillsammans med enheten för Perception och Design på RISE, där vi får lära oss mer om Saperemetoden, sinnenas samspel och sensorikens betydelse för att väcka matglädje. Genom föreläsningar, praktiska exempel och tester får vi lära oss sinnenas samspel och hur vi…

Innovationsfrukost om skolmåltiden som pedagogiskt verktyg

17 mars, 2022

Den 3 maj bjuder Örebro Universitet in till en innovationsfrukost med Johanna Björklund, tidigare följeforskare i projektet Väl godkänt för skolmåltiden. Under frukosten kommer hon presentera erfarenheter från sitt forsknings- och utvecklingsarbete tillsammans med skolor. Johanna Björklund presenterar också den nya lärobok för lärarutbildning och fortbildning: Hållbar utveckling – Börja med maten! som beskriver vad…

Skolmatsakademin tipsar – Ny säsong av hemkunskapspodden Feeder

11 februari, 2022

I podden Feeder reder programledarna Max Berg och Daniel Emilson, med hjälp av experter och gäster, ut viktiga frågor kring livsmedel och slår hål på vanliga matmyter. Den nya säsongen handlar om matsvinn, livsmedelslagar, e-nummer och tillsatser, alkohol och grupptryck, vegetarisk mat och ätstörningar. Medverkar gör bland annat Värvet-profilen Kristoffer Triumf, det före detta hockeyproffset…

Medlemsintervju – Nytt kreativt samarbetsavtal med lokala livsmedelsproducenter i Lidköping

28 januari, 2022

Nytt kreativt samarbetsavtal med lokala livsmedelsproducenter i Lidköping Måltidsverksamheten inom Lidköpings kommun söker ständigt nya vägar för att nå de politiska målen gällande närodlade och svenska råvaror. Sedan ett par år erbjuder de viltfärs, ramslök, jordgubbar, KRAV-märkt nöt- och kalkonkött från lokala producenter via olika event. I den senaste livsmedelsupphandlingen ville verksamheten ta det ytterligare…

Hälsning från verksamhetsledaren

27 januari, 2022

De senaste två åren har varit utmanande för oss alla men, pandemin har gett Skolmatsakademin en rejäl knuff in i den digitala eran – vi är nu mer tillgängliga än någonsin och det kommer vi fortsätta vara. Pandemin har också gjort det extra tydligt vilken styrka vi har som nätverk. Att snabbt och enkelt kunna…

Hallå där!

24 januari, 2022

Måltidens dag uppmärksammas varje år i de kommunala köken. I Lilla Edets kommun har man de senaste åren utvecklat en tradition där politiker och tjänstemän bjuds in att praoa i köken för att synliggöra kostverksamheten. Skolmatsakademin har pratat med Anethe Johansson som är den som drog i gång initiativet. Anethe är kostchef i Lilla Edets…