Nyheter

Livsmedelsverket: Kommuner går före – Inför klimatmål för de offentliga måltiderna

20 januari, 2022

Livsmedelsverket har gjort en kartläggning av landets kommunala måltidsverksamheter som visar att var tredje kommun infört egna klimatmål för maten som serveras i kommunens verksamheter. Detta trots att det saknas nationella klimatmål för den svenska livsmedelskonsumtionen. – Flera kommuner har satt ambitiösa klimatmål för måltiderna, det mesta ambitiösa målet innebär måltider med 30 procent lägre…

Om Skolmatsakademins nätverksträff i november 2021

20 januari, 2022

Efter nästan två år av digitala möten fick vi äntligen träffa er medlemmar på en fysisk nätverksträff igen den 23 november förra året. Temat för dagen var Utveckling – hur tar vi skolmåltiderna till nästa nivå?  Under dagen inspirerades vi av flera föreläsare som bland annat Gunilla Martinsson och Johanna Bothén från Munkedal med ”Målet…

Skolmatsakademin bakar surdegsbröd på Önneredskolan

20 januari, 2022

Den 1 november 2021 anordnade Skolmatsakademin en kurs i surdegsbakning på Önneredskolan i Göteborg.  Här hittar du en sammanfattning av dagen där vi lärde oss allt som finns att veta om surdegsbröd, från ax till limpa. Lina Rydén – Så här lyckas du med surdegsbrödet Dagen börjar med en god frukost bestående av surdegsgrahamsfrallor som…

Ny nätverksträff ”Hur tar vi skolmåltiderna till nästa nivå?”

20 november, 2021

På Skolmatakademins nätverksträff den 21 november tar vi oss an en rad spännande frågor under temat ”Hur tar vi skolmåltiderna till nästa nivå?”. Under dagen bjuds du på goda exempel, workshop och goda samtal. Dagens innehåll i korthet Nytt från Skolmatsakademin. Elsa Fries, Verksamhetsledare, Skolmatsakademin. Nytt recept för skolmåltiden i praktiken. Gunilla Mattsson m.fl. Munkedals…

Skolmatsakademin – Nytt nätverk för hem- och konsumentlärare

18 oktober, 2021

Skolmatsakademin – Nytt nätverk för hem- och konsumentlärare Som hem- och konsumentlärare har du en nyckelroll i skapandet av hälsosamma och hållbara matvanor i skolan. Därför startar Skolmatsakademin nu ett nytt nätverk, anpassat för dig och de kollegor inom nätverket som arbetar i denna roll. Skolmåltiden och undervisningen i hem- och konsumentkunskap bidrar till skolans…

Måltidssituationen sett ur nya perspektiv i ny avhandling vid Umeå universitet

18 oktober, 2021

“It’s not really about the food, it’s about everything else”: Pupil, teacher and head teacher experiences of school lunch in Sweden av Linda Berggren, Umeå Universitet ”Skollunchen associeras ofta med mat, näring och hälsa, medan matens och måltidssituationens sociala, fysiska, pedagogiska och kulturella betydelse ofta hamnar i skymundan. Sverige är ett av få länder i…

Hallå där!

13 oktober, 2021

Skolmatsakademin har träffat Helena Gustavsson i Skövde kommun och haft ett inspirerande samtal om den internutbildning inom hållbarhet som nu genomförs i kommunens skolor. Berätta om ert initiativ med interna måltidsutbildare! Hur fick ni idén? Under pandemin hade vi inte möjlighet att utbilda/inspirera våra medarbetare som vi brukar. Det var strikta restriktioner och mycket utvecklingsarbete…

Bli en sockersmart och hälsosam skola med Skolmatsakademins stödmaterial

13 oktober, 2021

Skolmatsakademin har tagit fram ett stöddokument och en digital utbildning för skolor som vill arbeta sockersmart och hälsosamt i förskolan och i skolan. Måltidsorganisationer och skolkockar har en viktig roll att uppmuntra och stötta den pedagogiska verksamheten med kunskap i näringslära, kreativitet och matlagningsexpertis. Genom samverkan mellan alla yrkesgrupper i barn- och ungas vardag ges…

Två nya forskningsrapporter om skolmåltider från Örebro universitet

25 augusti, 2021

Mot en inkluderande skolmåltid. Strategier för att ge likvärdiga förutsättningar av Sara Frödén och Charlotta Pettersson, Örebro Universitet ”Syftet med denna studie är att undersöka hur skolmåltiden kan organiseras på olika sätt för att bli mer inkluderande för alla elever. Studien bygger på data från ett treårigt forskningsprojekt där skol- och kökspersonal i tre skolor…