Nyheter

Framtiden på besök!

5 februari, 2025

Vad tror du om havsspaghetti med manetköttbullar och krispig sjömossa som en skolmåltid år 2060? Och hur kommer vi välja mat i framtiden när extremväder och brist på både mat och information om dess innehåll är vardag? Det var bara några exempel av alla framtidsprototyper som visades upp på på Universeum i ett samarrangemang med…

Arla Guldko, nominera senast 31 januari!

17 december, 2024

Arla Guldko Anmälan pågår för fullt till Arla Guldko 2025, den prestigefyllda tävlingen som sprider matglädje och ger kockar och kollegor inom förskola, skola och seniorboende möjligheten att visa upp sin talang. Tävlingen är öppen för alla förskolor, skolor och seniorboende. Anmälan stänger den 31 januari. Arla Guldko-finalen är den 12 maj 2025 i Stockholm….

Hallå där, Skolverket!

4 december, 2024

Hallå där, Skolverket! Skolmatsakademins verksamhetsledare Gunilla Martinsson fick tillfälle att samtala med Skolverkets Anders Duvkär, enhetschef för ledning och professionsutveckling och tog chansen att ställa några frågor.  Hur ser ni på måltiden som en faktor för elevers måluppfyllelse? Måltiden är en viktig faktor för elevens möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen. Den kan bidra till måluppfyllelse…

Inspirationsdag i måltidspedagogik

4 december, 2024

Inspirationsdag i måltidspedagogik ”Tron på det kompetenta barnet” fick vara ledorden när Skolmatsakademins medlemmar samlades för en praktisk utbildning i måltidspedagogik. Kamilla Ehrengrip på Fridaskolan, Kallebäck, tog emot oss en grå oktoberdag och lotsade oss igenom en dag i måltidspedagogikens tecken. Förmiddagen bjöd på inspirerande teori om att hjälpa barn på traven att ta aktiva…

Dags att öppna första luckan i Sjömatens julkalender

2 december, 2024

Sjömatens julkalender Sjömatens julkalender är tillbaka med 24 spännande luckor att ta del av under advent. Bakom luckorna gömmer sig filmer, artiklar och recept som ger en inblick i den blå näringen i Sverige. Sjömatens julkalender är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Västra, Sjömatsfrämjandet, Blå Mat och Landsbygdsnätverket. Läs mer om julkalendern här>>

Måltid Sveriges forskarpodd

4 november, 2024

Måltid Sveriges forskarpodd Äntligen är det dags! Idag den 4 november släpps premiäravsnittet för Måltid Sveriges forskarpodd på Spotify. Måltid Sverige testar ett nytt format för att förmedla forskning på ett så lättillgängligt sätt som möjligt! I varje avsnitt går vi på djupet i ett par frågor tillsammans med forskare och experter. Allt baserat på…

Lyssnartips!

24 oktober, 2024

Därför äter inte barnen I programmet Meny i Sveriges Radio pratar Dietisten Sara Ask och psykologen Julia Esters i avsnittet Därför äter inte barnen, om barn med NPF och deras selektiva ätande, vad är det som ligger till grund och hur kan man hjälpa dem på traven? Sara Ask och psykologen Julia Esters har tillsammans med Helena Cloodt skrivit NPF-kokboken, om hur…

Gå en e-utbildning kostnadsfritt hos Livsmedelsverket

22 oktober, 2024

Gå en e-utbildning kostnadsfritt hos Livsmedelsverket Har du koll på att Livsmedelsverket erbjuder ett antal kostnadsfria e-utbildningar?  Här kan du bland annat gå utbildningen Klimatanpassad kommunal dricksvattenförsörjning, som bygger på handboken Kaskad, vilken Livsmedelsverket tagit fram tillsammans med SMHI och SGU. Den handlar om hur kommuner kan klimatanpassa sin dricksvattenproduktion för att säkra tillgången till…

Relivsträff för storkök med tema upphandling av energieffektiv storköksutrustning

1 oktober, 2024

Relivsträff för storkök med tema upphandling av energieffektiv storköksutrustning Under 2024 arbetar Relivs, tillsammans med branschorganisationen BFS (Branschförening Storköksleverantörer), Energimyndigheten, Upphandlingsmyndigheten, Adda (SKL) och förening Kost och Näring , med att ta fram nya kravspecifikationer som underlättar för upphandling av energi- och effektintensiv storköksutrustning. Den 20e november kl 14-16 presenteras (digitalt) ett förslag på kravspecifikationer…

Kompetensdag Sjömat med Sjömatsfrämjandet och Hushållningssällskapet Västra, 8 oktober

27 september, 2024

Varmt välkomna till en inspirerande dag i fiskhamnen i Göteborg. När? Tisdag 8 oktober kl. 7.00 Var? Göteborg Sjömatsfrämjandet anordnar tillsammans med Hushållningssällskapet Västra  en kompetensdag kring sjömat. Dagen är kostnadsfri och riktar sig till dig som är HKK-lärare, kostchef, kökschef inom storkök i skola/förskola. Övriga i mån av plats. Maila namn, arbetsplats och roll,…