Nyheter

Lyssnartips!

24 oktober, 2024

Därför äter inte barnen I programmet Meny i Sveriges Radio pratar Dietisten Sara Ask och psykologen Julia Esters i avsnittet Därför äter inte barnen, om barn med NPF och deras selektiva ätande, vad är det som ligger till grund och hur kan man hjälpa dem på traven? Sara Ask och psykologen Julia Esters har tillsammans med Helena Cloodt skrivit NPF-kokboken, om hur…

Gå en e-utbildning kostnadsfritt hos Livsmedelsverket

22 oktober, 2024

Gå en e-utbildning kostnadsfritt hos Livsmedelsverket Har du koll på att Livsmedelsverket erbjuder ett antal kostnadsfria e-utbildningar?  Här kan du bland annat gå utbildningen Klimatanpassad kommunal dricksvattenförsörjning, som bygger på handboken Kaskad, vilken Livsmedelsverket tagit fram tillsammans med SMHI och SGU. Den handlar om hur kommuner kan klimatanpassa sin dricksvattenproduktion för att säkra tillgången till…

Relivsträff för storkök med tema upphandling av energieffektiv storköksutrustning

1 oktober, 2024

Relivsträff för storkök med tema upphandling av energieffektiv storköksutrustning Under 2024 arbetar Relivs, tillsammans med branschorganisationen BFS (Branschförening Storköksleverantörer), Energimyndigheten, Upphandlingsmyndigheten, Adda (SKL) och förening Kost och Näring , med att ta fram nya kravspecifikationer som underlättar för upphandling av energi- och effektintensiv storköksutrustning. Den 20e november kl 14-16 presenteras (digitalt) ett förslag på kravspecifikationer…

Kompetensdag Sjömat med Sjömatsfrämjandet och Hushållningssällskapet Västra, 8 oktober

27 september, 2024

Varmt välkomna till en inspirerande dag i fiskhamnen i Göteborg. När? Tisdag 8 oktober kl. 7.00 Var? Göteborg Sjömatsfrämjandet anordnar tillsammans med Hushållningssällskapet Västra  en kompetensdag kring sjömat. Dagen är kostnadsfri och riktar sig till dig som är HKK-lärare, kostchef, kökschef inom storkök i skola/förskola. Övriga i mån av plats. Maila namn, arbetsplats och roll,…

Nya och fina menymallar att ladda ner!

19 september, 2024

Uppdaterade menymallar Nu finns uppdaterade menymallar för höst och halloween att tillgå. Kika in Skolmatsakademins material och ladda ner!

Härrydakommun gör matsvinnet publikt

18 september, 2024

Härryda kommun gör matsvinnet publikt ”Skam den som ger sig eller trägen vinner är uttryck ni säkert känner igen men kan vara svåra att tro på när man är mitt upp i ett projekt, för resultat vill vi gärna se helst med en gång. Min erfarenhet av minskat matsvinnet visar att för att det ska…

Uppdaterade råd för säker inläggning av grönsaker

6 september, 2024

Uppdaterade råd för säker inläggning av grönsaker Livsmedelsverket har uppdaterat sina råd om hur du lägger in grönsaker på ett säkert sätt för att undvika bakterien Clostridium botulinum. Läs mer här: Uppdaterade råd om hur du lägger in grönsaker säkert och undviker botulism (livsmedelsverket.se)

Matro eller matoro- skolmatsalsproblemet

29 augusti, 2024

Hur upplever barn med NPF-diagnoser skolmatsalen som en del av sin dag i skolan? Den 28 augusti bjöd Attentions projekt Vägen tillbaka tillsammans med elevhälsokonsulterna in till ett intressant webbinarium med fokus på skolmatsalsmiljön. I webbinariet berättar leg. psykolog och lärmiljöexperten Frida Malmgren från Elevhälsokonsulterna om risker och framgångsfaktorer för matro och trivsel i skolmatsalar….

Nystartat nätverk för köksmästare och kökschefer!

13 augusti, 2024

Nystartat nätverk för köksmästare och kökschefer! Som medlem i Måltid Sverige eller Skolmatsakademin har du som köksmästare eller kökschef möjlighet att gå med i Köksmästarnätverket. Syftet med nätverket är att med dialog, diskussion och reflektion utbyta erfarenheter kring köksmästarens arbetsuppgifter men även kring nya råd och allmänna utmaningar i branschen som kan vara bra att…

Västra Götalands kommuner i svensktopp om livsmedel

27 juni, 2024

Västra Götalands kommuner i svensktopp om livsmedel Jordbruksverket databas SILO som syftar till att ge kunskap om livsmedel som köps in till offentlig sektor, visar att Skövde kommun är bäst i landet på att köpa svenskproducerade livsmedel till sina verksamheter. Västra Götalands övriga kommuner ligger inte långt efter – sexton av dem ligger på topp…